بر اساس نظر سنجی تازه که از سوی شبکه مبارزه علیه فساد اداری اعلام شد، نشان میدهد که شورشیان نزدیک به ۵۰ میلیون تنها از استخراج معادن در ولایت ننگرهار بدست آورده اند.
پیش از این اما گزارشهای نشر شده بود که شورشیان از معادن در ولایت بدخشان و برخی ولایتهای دیگر میلیونها دالر عاید بدست آورده اند.
در همین حال مسوولان شبکه مبارزه علیه فساد اداری میگویند که مخالفان مسلح دولت که بیشر شامل طالبان و جنگجویان موسوم به گروه دولت اسلامی (داعش) میشود، ۴۶ میلیون دالر از استخراج معاد در ننگرهار بدست آورده اند.
در گزارش آمده است که استخراج غیر قانونی معادن در حال حاضر توسط شورشیان در ۱۰ هزار محل افغانستان جریان دارد.
خان زمان امرخیل رییس این اداره امروز (چهار شنبه ۱۳ دلو) در یک کنفرانس خبری از رهبران حکومت وحدت ملی خواست تا جلو قاچاق و استخراج غیر قانونی معادن را بگیرند.
بر اساس آماری که امروز توسط آقای امیرخیل نشر شد، شورشیان روزانه ۵۰۰ لاری (موتر باربری) سنگ سفید را به صورت غیر قانونی از ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار به خارج از کشور قاچاق میکنند.
او گفت که رییس جمهور اشرف غنی و سایر سران بلند پایه حکومتی از این موضوع اطلاع دارند اما تا هنوز آنان هیچ کاری برای جلوگیری قاچاق سنگهای قیمتی، نکرده اند.
مسوولان شبکه مبارزه علیه فساد هر چند مشخص نکرده اند که شورشیان این سنگها را به کدام کشور قاچاق میکنند اما پیش از این شماری از مقامات محلی ولایت ننگرهار گفته بودند که شورشیان معادن افغانستان را به پاکستان میبرند.
گفته میشود که ولسوالیهای خوگیانی و اچین ننگرهار داری معادن غنی سنگ سفید است.
گزارش قاچاق معادن از شرق کشور در حال نشر میشود که پیش از این نهادهای مبارزه با فساد، اعضای مجلس نمایندگان و زورمندان را متهم به دست داشتن به قاچاق معادن در ولایتهای شمال کشور کرده بودند.
گفته میشود که شورشیان بیشتر از معادن و قاچاق مواد مخدر در افغانستان پول بدست میآورند که از این طریق آنان نیروی جنگی جذب و تجهزات خریداری میکنند.
دست داشتن وکلای پارلمان در قاچاق معادن
در همین حال شکبه مبارزه علیه فساد اداری میگوید که با وجود شورشیان، زورمندان و وکلای پارلمان نیز دست به استخراج وقاچاق معادن میزنند.
آقای امرخیل گفت: مخالفان مسلح بسیار بهره بزرگ از معادن میبرند. ما خواستیم این تحقیق را اعلام کنیم و از رهبری دولت بخواهیم که در این راستا اقدام کنند.
پیش از این داود صبا وزیر معادن کشور بارها اعلام کرده بود که شماری از زورمندان و وکلای پارلمان در قاچاق معادن دست دارند.
او به دلیل دخالت اعضای مجلس نمایندگان و زورمندان در روند کار وزارت معادن، استعفا داد. او قبل از استعفای خود گفته بود که شرایط افغانستان برای قرار داد معادن مناسب نیست.
قاچاق چوب چارتراش توسط وکلا
خان زمان امرخیل رییس شکبه مبارزه علیه فساد در ادامه صحبتهایش گفت: با وجودی که قاچاق چارتراش منع شده اما با آنهم به شکلی از اشکال این روند جریان دارد.
آقای امر خیل میگوید که در قاچاق چوب چار تراش نیز افراد در درون دولت و وکلای پارلمان دست دارند.
او گفت که درختهای بزرگ در ولایتهای شرقی بسیار به شکل بیرحمانه قطع و به کشورهای همسایه قاچاق میشود.
براساس شبکه مبارزه با فساد، در حال حاضر در ولایتهای پنجشیر، سمنگان، لغمان، خوست، لوگر، وردک و برخی ولایات دیگر نیز استخراج غیرقانونی معادن جریان دارد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/5233